PRESS

2020

Stacks Image 312497


Keramikern Sofia Nilsson tilldelas årets kulturpris av Ängelholms kommun med följande motivering:

Sofia Nilsson har i mer än 40 år som verksam keramiker blivit en självklar kulturprofil då hon värnat om Ängelholms lokalhistoriska arv genom sin finstämda och kärleksfulla tolkning av lergöken samt sina vackra bruksföremål och intressanta skulpturer. Sofia Nilsson erhåller Kulturpriset på 25 000 kr för sitt genuina konstnärskap, sin långa gärning som en av Ängelholms främsta keramiker samt för sin insats att stärka stadskärnan med sin verkstad och butik som blivit ett attraktivt besöksmål alla tider på året
Ängelholms kommen

2019

Stacks Image 312451
Stacks Image 312453
Stacks Image 312463
Keramikern som hållit till på Tingstorget i fyra decennier berättar om hur hon började med lergökar, om utländska samlare och om skadan som fick henne att göra skulpturer.
Sofia Nilsson vet exakt när hon började som keramiker på Tingstorget.
Det var den 9 juli 1979.
Sedan dess har hon haft sin verkstad med två ugnar och sitt galleri där hon har massor av egentillverkade föremål till försäljning vid sidan om Kronohäktet.
– Redan som 16-åring bestämde jag mig för att bli keramiker. Jag gick utbildningar i Helsingborg och Östra Göinge. När jag var klart med det stod den här lokalen ledig, säger Sofia Nilsson.
– Då var jag 21 år och slog till direkt. Som Ängelholmare kan det inte bli mer centralt. Då trodde jag inte att det skulle bli 40 år på samma ställe. Det är egentligen helt fantastiskt att det blivit så.
Sofia Nilsson gör många olika former av keramik. Men hon har mest tillverkat lergökar. Hur många tusen det är genom åren vet hon inte.
Men att det blev lergökar var egentligen en tillfällighet i slutet på 1970-talet
– I början gjorde jag inga lergökar och då var det många som frågade varför jag inte gjorde det. Då insåg jag att det fanns efterfrågan på lergökar och satte igång tillverkningen. Under åren har jag gjort lergökar till olika tillfällen, berättar hon.
Hon gjorde bland annat en speciell lergök när vi bytte millennium och en lergök till Ängelholms 500-årsjubileum 2016. Hon har också tagit fram en kärlekslergök och en lergök till studenten.
– I samband med 40-års jubileet vill jag göra en nostalgihylla i galleriet där jag plockar fram både gamla och nya lergökar och andra föremål. Det ska bli kul att visa hur det utvecklats, säger Sofia Nilsson. För ett antal år sedan blev hon skadad i jobbet.
– När man drejar så sitter man snett och det blev en förslitningsskada på ryggen som inte försvann. Istället började jag göra skulpturer som jag kan tillverka stående och det är mycket bättre för ryggen.
Hennes skulpturer med massor av kvinnor, eller händer som greppar varandra, har blivit lika kända som lergökarna.
Många utländska turister har gått ut genom dörren med ett eller flera föremål.
Men förra året fick hon ett oväntat och nästan overkligt besök. Det var ett ryskt par som seglat till Ängelholm för att köpa lergökar.
– Kvinnan hade 1 000 lergökar hemma och en vän till henne hade omkring 3 000, men de ville ha lergökar från Ängelholm så hon köpte både till sig själv och till sin manlige vän. Nu har kvinnan och jag kontakt på Facebook, säger Sofia Nilsson.
Blir det fint väder den 9 juli så kommer hon att ställa ut bord och stolar utanför sin verkstad och galleriet för att uppmärksamma att det var 40 år sedan hon öppnade dörrarna.
I en skrivbordslåda har hon sparat ett gulnat och trasigt papper där det står att hon sålde för 150 kronor första dagen hon hade öppet. På senare tid har hon haft ett antal kurser där deltagarna själva får tillverka lergökar eller annat.
– På fredagarna har vi haft after work med keramik och det har varit uppskattat. Det gäller att utvecklas hela tiden, säger Sofia Nilsson. Hon är trygg i det hon gör, men har också modet att prova nytt och gått vidare. Det är en orsak till att det blivit 40 år.
Jan Andersson HD

Stacks Image 312466
KONSTRUNDAN Landskrona Konsthall
Tomas Montelius, ordförande för Konstrundan i Nordvästra Skåne med Sofia Nilssons skulptur ”Krafttag” i förgrunden
Helsingborgs Dagblad Bild: Britt-Mari Olsson

2017

Stacks Image 312420
Stacks Image 312425

2016

Stacks Image 312409


KÄRLEKSLERGÖKEN


tillverkas i lera o patineras med guld o platina färg, två storlekar
(Numrerad upplaga 50 st)
Stacks Image 4994

En skål för Ängelholm 500 år


Sofia Nilsson, Gunnar Stenström och Kerstin Åberg och Pytten Åberg, har skapat jubileumsskålar till Ängelholms 500-årsfirande 2016.
Finns att köpa hos respektive konstnär.

Skål för en blivande jubilar, Artikel i HD >>
Stacks Image 25794
Stacks Image 48770
2016 fyllde Ängelholm 500 år och jag har tillverkat en
jubileums-lergök i tre storlekar.

Artikel i HD om mitt Gök-släpp >>
JUBILEUMSLERGÖKEN tillverkas i lera o patineras med guld o platina färg, tre storlekar
(Numrerad upplaga 500 st) Foto: Anette Nilsson


2013

Idrott och kultur är något av det som Ängelholm bidrar med under besöket i vänorten Kamen då 35-årsjubileet som vänorter firas.
Stacks Image 1039
Ett verk i keramik föreställandes händer som Sofia Nilsson står bakom skänktes som present till Kamen från Ängelholm. Här Åsa Herbst och borgmästaren i Kamen Hermann Hupe.
HD/NST Mats Roslund
Stacks Image 1042
Konstnärerna Ebba Kristina Wingårdh och Sofia Nilsson tog igen sig på en bänk på torget.
HD/NST Mats Roslund